Sander ble Norgesmester

 Fra vensre: Kennet Juvet Hagen (Oslo), Joakim Bjørnsund (Nord-Norge), Sander H. Waage (Vest), Ingrid Skogen (Rogaland), Kristian Mathisen (Møre og Romsdal)

Fra vensre: Kennet Juvet Hagen (Oslo), Joakim Bjørnsund (Nord-Norge), Sander H. Waage (Vest), Ingrid Skogen (Rogaland), Kristian Mathisen (Møre og Romsdal)

Fem av landets dyktigste rørleggerkandidater har fullført svenneprøven sin og konkurrert om NM-tittelen side om side under Yrkes-NM i Vestlandshallen denne uken. Nivået var skyhøyt hos alle, men Sander H. Waage fra Bergen stakk av med seieren i rørlegger-NM 2016.

Dermed var det hjemmehåpet som gikk til topps i Rørlegger-NM, som ble arrangert som en del av Yrkes-NM i Vestlandshallen i Bergen denne uka.

Norgesmesteren i aksjon.

- Den beste følelsen man kan ha

Årets kandidater gjorde en fantastisk jobb, og samtlige av deltakerne i Norgesfinalen har fått bestått meget godt på svenneprøven sin. Dagen derpå har vinneren fått summet seg litt og oppsummerer NM på følgende måte.

- NM har vært stressende, kaotisk og tungt, men mest av alt har det vært en fantastisk opplevelse og utrolig gøy. Det å ha vært på hjemmebane har gjort det ekstra stressende siden jeg vet at det er folk jeg kjenner godt som kommer på besøk, forteller han.

Øyeblikket da navnet hans ble annonsert som vinneren av årets NM, glemmer han nok ikke med det første.

- Det å høre "Og første plass går til Sander Waage!", må ha vært den beste følelsen man kan ha. Når man i tillegg vet at det satt rundt 20 stykker i hallen som forventet og håpet at jeg skulle vinne, er rett og slett en drøm som går i oppfyllelse, fortsetter Sander.

Den ydmyke og sympatiske vinneren vil også få takke de andre kandidatene.

- Hvis jeg får lov så vil jeg gjerne si takk for en faktastisk uke til de andre deltakerne og alle rundt som har vært med på å gjøre dette til en fantastisk opplevelse.

Fem finalister

Dette var årets finalister i rørleggerfaget:

Møre og Romsdal:Kristian Mathisen fra Rørleggermester Madsen & Stensvik AS i Ålesund
Vest: Sander H. Waage fra Chr.Vestrheim AS i Bergen
Nordland/Troms: Joakim Lindquist Bjørnsund fra Bodø VVS AS/Åge Nilsen AS
Oslo: Kenneth Juvet Hagen fra Andenæs VVS i Oslo
Rogaland: Ingrid Skogen fra Osv. Sivertsen AS i Stavanger
 

Hele denne uka har det vært stor aktivitet og vanvittige besøkstall i Vestlandshallen i Bergen. Kandidatene har jobbet knallhardt for å få ferdig oppgaven.

– Tidspresset var det mest krevende men når jeg skjønte at jeg ble ferdig og fikk tenkt gjennom alt, var det bare gøy, sier vinneren.

– Kjempeflinke

Prosjektleder Ole Larmerud fra Rørentreprenørene er godt fornøyd, både med årets kandidater og besøkstallene.

– Kandidatene er kjempeflinke – som forventet, sier ha.

Også på besøksfronten har arrangementet vært en suksess.

– Arrangementet har vært veldig bra. Det har vært veldig mange innom standen vår hele tiden, forteller fagsjef for sanitærteknikk Are Skaar Nielsen.

Statsministeren på besøk

Onsdag fikk standen også storslått besøk av statsminister Erna Solberg. Hun tok seg en runde for å se på arbeidet til kandidatene og slå av en prat med Ingrid Skogen, som representerer Rogaland.

Statsministeren lurte på om det var rørleggeryrket var et kjekt yrke, og det kunne Skogen bekrefte smilende før Solberg ønsket lykke til og måtte haste videre.

Før Erna Solberg forlot rørleggerstanden fikk hun også stemt på hvilken kandidat hun tror vil vinne. Det var hjemmehåpet Sander Waage som stakk av med den stemmen, selv om Erna synes det var litt vanskelig å bedømme hvem som hadde best sjanser.

– Er det ikke litt fælt å stemme på en vinner bare på utseende, sa hun til stor latter fra de som hadde flokket seg rundt.