Yrkesfagenes år - vi fremsnakker rørleggerfaget

2018 er utnevnt til å være yrkesfagenes år. I den forbindelse har vi levert tekster til kampanjenettstedet Yrkesfag.no hvor vi møter to flotte ambassadører for rørleggerfaget. Først ut er Espen Welde Stene fra Romerike Bad AS som forteller om hvordan et tilfeldig valg har åpnet mange muligheter for han.

2018 er utnevnt til å være yrkesfagenes år. I den forbindelse har vi levert tekster til kampanjenettstedet Yrkesfag.no hvor vi møter to flotte ambassadører for rørleggerfaget. Først ut er Espen Welde Stene fra Romerike Bad AS som forteller om hvordan et tilfeldig valg har åpnet mange muligheter for han.

Les artikkelen på Yrkesfag.no.

Mulighetene dukker opp og valgmulighetene er mange. Slik beskriver Espen Stene (35) hverdagen som rørlegger. Valg av faget ble litt tilfeldig for hans del, men han visste han ville gjøre noe praktisk. Etter et kort stopp på elektrolinjen, fullførte han rørleggerutdanningen. At han 15 år senere skulle drive egen virksomhet med 16 ansatte hadde han ikke drømt om.

Espens hverdag handler om administrasjon, økonomi, personal og markedsføring av Romerike Bad. Å starte egen virksomhet var aldri noen plan. Men muligheten kom underveis. Tiden som praktiserende rørlegger ville han imidlertid aldri vært foruten. -Jeg lærte så utrolig mye og bygget meg opp et stort nettverk, forteller Espen. 

-Jeg trivdes ikke så godt med allmennfag, og var usikker på hva jeg ville.  Å få jobbe praktisk gjorde at jeg fikk helt andre mål fordi jeg opplevde å lykkes. Min erfaring er også at mulighetene åpner seg underveis hvis man er tålmodig, sier han.

For tålmodig bør man være som rørlegger ifølge Espen. I tillegg mener han egenskaper som det å være flink til å prate med ulike mennesker og å være interessert i å finne gode løsninger, er gode å ha med seg. 

I tiden han jobbet som rørlegger fikk Espen god kunnskap om andre byggfag. Den tverrfaglige kunnskapen har vært til nytte både på jobb og privat. Når han i dag leverer totalentreprise på bad er det et must å forstå andre fag som tømrer og elektro. Dessuten har Espen hatt stor glede av å kunne pusse opp egne hjem selv.  - Og lønnsomt har det jo også vært, er han rask til å presisere. 

Verdien av å kunne fikse og ordne ting selv, synes han framheves i for liten grad når man snakker om yrkesfag. At han slapp en utdannelse med studielån, ser han også på som en stor fordel. Å tjene penger fra dag én virket motiverende. 

Espen ble overrasket over hvor stor bredde faget han valgte har. At man kan gå i ulike retning etter at man er ferdig rørlegger mener han bidrar til å gjøre faget enda mer attraktivt. Selv sikter han nå mot mesterbrev, men han synes det er viktig å få frem at det også er fullt mulig å gå videre å bygge på utdanningen til ingeniør. En retning som kan innebære en arbeidshverdag med teknisk tegning av kompliserte og store anlegg. Det siste er ikke framtiden Espen ønsker seg. 

Han stortrives som bedriftseier og legger mye arbeid i å tenke på videreutvikling av bedriften. I dag driver Romerike Bad særlig innenfor nyinstallasjoner i bolig/flermannsboliger, service og våtroms rehabilitering. -Det skjer mye i vårt område som ligger i nærheten av Gardermoen. Byggeaktiviteten er høy og det skaper muligheter. Men det betyr ikke at jobbene kommer gratis, understreker han.