RorNorge

Innhold

Full fart for finalistene

De fem finalistene i NM i rørleggerfaget er godt i gang med svenneprøven sin. Den beste vinner NM-tittelen.

De fem finalistene i NM i rørleggerfaget er godt i gang med svenneprøven sin. Den beste vinner NM-tittelen.

Kandidatene avlegger prøven i utstillingsplasser på Bygg Reis Deg-messen. De startet arbeidet tirsdag klokken 9 og skal være ferdig før lørdag klokken 12.

– Dette går så det griner. Det er flink ungdom, nervene har roet seg og skuldrene senket seg. Kandidatene har veldig god framdrift. Det ser ut som om alle kommer godt i mål før tidsfristen, sier hoveddommer Helge Andersen fra opplæringskontoret for Oslo og omegn.

Dobbel oppgave

Svenneprøven er sammensatt. Det er en sanitæroppgave der vann skal føres fram til et bad og kandidatene skal legge opp til bruk av en varmepumpe.

– Arbeidet går greit. Det vanskeligste er varmedelen. Det morsomste er å montere servantbatteri og dusjgarnityr, sier Sandra Eilertsen som representerer Nordland i finalen.

Prøveforholdene er uvante, der arbeidsstasjonene ligger midt i messearealet med en strøm av besøkende som passerer lærlingene.

– Det er litt forstyrrende. Vi merker at det er folk her, ja. Det er mange som stopper opp og spør oss om all verdens ting, men det går greit, sier Erlend Haug som representerer Akershus.

25 personer i sving

Det er et stort apparat som skal til for å avvikle arrangementet. De fem arbeidsplassene skal bygges opp på en scene som går langs den ene veggen i messeområdet, utstyr skal monteres, prøvenemd og dommere må følge med, alle menneskene skal koordineres og det må sørges for bespisning. Totalt 25 personer bidrar.

– Alle medhjelperne gjør en strålende jobb og avviklingen glir fint. En ting er menneskene fra opplæringskontorene, dette er på en måte en del av jobben deres. Men det er fantastisk at medlemsbedrifter, som Ronny Udnes fra Ullensaker VVS stiller opp gratis år etter år fordi han ser at oppgaven er viktig, sier prosjektleder Are Skaar Nielsen fra Rørentreprenørene Norge.