– Fremstår som et forbilde

Foto: Privat/Dale Rør AS

Foto: Privat/Dale Rør AS.

Dale Rør AS er foreslått som Årets lærebedrift av teknisk fagsjef i Comfort, Jarle Amble. – De fremstår som et forbilde for andre når det gjelder å ta vare på lærlinger.

– "Dale Rør er flinke til å tildele ansvar til lærlingene i rett tid, ikke for tidlig og ikke for sent. Samtidig er bedriften veldig nøye med å sørge for variasjon i lærlingenes arbeid slik at de får med seg bredden i faget fra start", skriver Amble.

Han legger til at deres lærling Tonje ble kåret til årets lærling under Comfort-kjedens tekniske fagseminar i januar.

– "Kan også nevne at de har en rørleggerformann som begynte som lærling der i 1994 og tok sitt svennebrev på den tiden, han er fremdeles i bedriften. Vitner om en god start på rørleggerkarrieren!"

Interessante oppgaver

Dale Rør AS har 16 ansatte og to lærlinger, og holder til i Førde.

– To er passe hvert år i forhold til antall svenner og instruktører som skal være med å lære dem opp. Får vi flere, blir det vanskelig å finne interessante oppgaver, sier daglig leder Bjørn Ove Øvrebø i Dale Rør AS.

Han tror at lærlingene lærer best ved å få jobbe aktivt, og å bli inkludert i mest mulig.

– Vi har også prøvd å få de ut litt alene på forskjellige jobber for å få dem til å stå på egne bein tidlig, og så kontrollerer vi jobben i etterkant. Det pleier å gå bra og vi har ikke opplevd noen store feil, så det ser ut til å fungere, sier Øvrebø, før han legger til: – Og så er det å prøve å få dem med i gjengen så de blir en del av staben.

Rekrutteringsmulighet og skolesupplement

– Du lærer mye bra gjennom med mange år på skole, men jeg tror faktisk at du lærer vel så mye ved å være ute i arbeidslivet. Det du lærer her er høyaktuelt. Så jeg tror lærebedrifter er et veldig viktig supplement til skolevesenet, sier Øvrebø.

Det å begynne i den praktiske enden og alternativt ta mer teori senere i livet tror han kan redde mange elever fra å falle fra.

– Vi vet at det er mange som faller gjennom og ikke fullfører videregående, og det er sikkert mange av dem som kunne ha blitt dyktige håndverkere hvis de fikk begynne tidlig og føle mestring i det de drev med. Så det er viktig å ta hånd om ungdommen så tidlig som mulig.

Kåres under Generalforsamlingen

Rørentreprenørene Norge ønsker å synliggjøre lærebedriftenes samfunnsverdi og samtidig løfte frem og gi honnør til de usynlige læremestrene. Derfor ber vi nå om tips til dyktige lærebedrifter som fortjener tittelen Årets Lærebedrift.

En jury bestående av to styremedlemmer og to ansatte i administrasjonen vil kåre Rørbransjens beste lærebedrift 2019 og nominere denne videre inn til NHOs kompetansearbeid i samarbeid med bedriftens lokalavdeling.

Hvis du ønsker å foreslå en fenomenal lærebedrift, kan du sende inn forslag og begrunnelse til

Kåringen skjer på Rørentreprenørene Norges Generalforsamling 19.-20. mai.

Fristen for å sende inn forslag til Årets Lærebedrift 2020 er mandag 11. mai.