RorNorge

Innhold

Innreisereglene strammes inn

Illustrasjonsbilde - hjelmer hengende på veggen av en container. På byggeplass

Regjeringen strammer inn innreisereglene for utenlandske arbeidere – blant annet får reisende fra røde land ti dagers karantene, selv om det testes umiddelbart.

– Vi håper den nye fasen blir kortvarig og at vaksinen snart er på plass. Byggenæringen har generelt vært svært gode på smittetiltak og har hatt få utbrudd. Det er bare å brette opp ermene og gjennomføre arbeid med ekstra forsiktighet i ukene fremover, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

Vi håper bedriftene ikke blir for hardt rammet, og vårt budskap inn mot NHO og myndighetene vil være den samme som i vår.

– Kort sagt: sørg for aktivitet i alle markeder, prioriter kommunal og statlig renovering og vedlikehold og legge til rette for rekruttering.

Les mer om de nye nasjonale innstrammingene her

Planlegging, smittevern og dokumentasjon

Mange rørleggerbedrifter er avhengige av gjestearbeidere for å fylle toppene, og mange jobber på arbeidsplasser med mange gjestearbeidere.

– De nye tiltakene gjør det mer krevende, og kan føre til en del plunder og heft. Det er viktig å planlegge arbeidet godt, følge smitteregler og dokumentere alle avvik og forsinkelser, sier Røiseland, og legger til: – Bruk oss når det kan være nyttig!

Her er endringene:

  • Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. EU definerer røde land som land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 % i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.