Rørlegger-NM 2020 avlyst

Bilde fra tidligere rørleggermesterskap. En lærling står på standplass og jobber ved en arbeidsbenk

Rørentreprenørene Norges tradisjonelle rørlegger-NM for lærlinger holdes dessverre ikke i 2020 på grunn av Covid-19.

– Dette er veldig trist, men koronapandemien har påvirket samfunnet på så mange måter, og heller ikke Yrkes-NM slapp unna, sier fagsjef og prosjektansvarlig for rørlegger-NM Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge (RørNorge).

Siden 1998 har RørNorge arrangert norgesmesterskapet, og arrangementet ble en naturlig del av Worldskills' Yrkes-NM fra 2006.

– Vi har satset stort på dette hver høst siden '98, fordi det er en makeløs arena for å nå frem til rørbransjen, vordende rørleggere, ungdommer som ikke har valgt yrkesvei - og deres foreldre. Mesterskapet illustrerer også for samfunnet hvor viktig det er med faglig kvalitet. Her viser vi til fulle satsningen på nåtidens og fremtidens proffe og talentfulle rørbransje, sier Nielsen.

Strålende resultater

Kandidatene som stiller opp til rør-NM har hvert år kvalifisert i lokale mesterskap eller blitt spesielt utvalgt for sine forbilledlige kvaliteter. At det har vært mange "meget godt bestått"-resultater i mesterskapets historie kommer derfor ikke som noen overraskelse.

– Det er selve svenneprøven som fremføres og konkurreres med her, sier Nielsen, og legger til: - Å gjøre svenneprøven sin foran et stort publikum, vel vitende om at den skal bedømmes offentlig er nervepirrende og spennende for deltakerne, og vi er utrolig stolte av det de har prestert i årenes løp.

Håper på comeback i 2021

– Vi håper mesterskapet kan avholdes i 2021. Hvis landet er åpent for den type arrangementer da, vil nok de lokale mesterskapene og utvalgene da vil foregå som vanlig, sier Nielsen.