Fra kritisk til begeistret

– Jeg lurte på hva vi egentlig fikk igjen for medlemskapet i RørNorge. Vi hadde bestemt oss for å melde oss ut, sier daglig leder Christen Brovold i Brovold VVS. Det var før han ble kjent med podcasten Bare Rør og fant frem kalkulatoren.

Brovold VVS ble medlem i RørNorge, eller NRL som det het den gangen, i 1997.

Det var ett år før Christen Brovold selv begynte som lærling. Det var mor og far, Synnøve og Jan Arild Brovold, som den gangen drev familiebedriften. De to hadde overtatt etter bestefaren Ivar Brovold, som kom fra Oslo til Eide for å starte rørleggerbedrift i 1955. I dag er det de to sønnene Christen og Øyvind, som styrer butikken.

Som nye ledere setter de spørsmålstegn ved gammelt medlemskap.

Les også: 18 nye medlemmer i 2021

– Vi lurte jo hva vi egentlig fikk igjen for medlemskapet. Tidligere brukte vi KS-systemet, men siden vi nå bruker kjedens system så tenkte vi at vi kunne kutte den kostnaden, sier Christen Brovold.

Forsøket på å avslutte medlemskapet ble starten på noe helt annet.

– Eli ringte. Hun var på ballen og fikk forklart hva medlemskapet går ut på, så tipset hun om podcasten Bare Rør med Eli & Poppe. Nå har jeg hørt gjennom alle 35 episodene. Den er veldig bra å ha på øret når en skrur, mener Christen.

– Det er den eneste podcasten med folk som virkelig brenner for rørleggerfaget, nå går jeg rundt og anbefaler den til alle andre.

– Hva får vi igjen for pengene?

Det var ikke bare podcasten Christen Brovold fikk øynene opp for i samtalene med Eli H. H. Eide, Anne Lise Ihle og Lars Tomren fra RørNorge. Han så fort at medlemskapet også gir tilgang til faglig påfyll, advokathjelp, forsikringer og pensjonsavtaler.

– Vi har en god pensjonsavtale, men vi hadde jo ikke sett hvor mye den kostet oss i forvaltningshonorar. Vi sparte mye på å bytte over til avtalen vi fikk i NHO via RørNorge, sier Christen.

Likevel er det ikke beløpet bedriften sparte han trekker frem som begrunnelse for å være medlem i bransjeorganisasjonen for rørleggerbedrifter.

God arbeidsdeling

– Det er ikke et medlemskap jeg tenker på hver dag, men det er viktig å ha en organisasjon som jobber for bransjen og som påvirker lover og regler, og som presser på for at det for eksempel blir mer vannbåren varme, sier han.

For Brovold VVS med syv ansatte er tidene travle, alle er ute og skrur, men de jakter på flere rørleggere.

– Vi konsentrerer oss om problemene vi har hver dag, glemmer litt det på utsiden som det er bra andre tar seg av, sier Christen Brovold.