Gode sjakter = bærekraft

Adm. dir. Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

Adm. dir. Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

– Du vet, det bygget der var bare planlagt å stå i 15-20 år, sa min venn og peker på et av de mest trendy byggene i Oslo.

Adm. dir. Marianne W. Røiselands kommentar i Rørfag 11/21

Trenden med å bygge bygg som etter 15-20 år kunne rives for å bygge noe enda mer moderne, er heldigvis over.

Morgendagens bygg skal vare. Det er bra for klimaet.  Men bygg som skal vare må kunne vedlikeholdes. Da må det bygges slik at rørleggeren, elektrikeren og ventilatøren kan reparere og skifte deler. Det er ikke i alle bygg at det går greit.

Nasjonalmuseet er et praktbygg. Det skulle bare mangle. Bygget har en prislapp på over 6 milliarder kroner. Og det skal stå i 300 år.  Men ikke alt inne i bygget kan vare i 300 år. Det tekniske - hjernen i bygget - kommer aldri til å vare i 300 år.

Tekniske løsninger kommer til å bli skiftet, forhåpentligvis ikke de første årene, men flere ganger i løpet av de neste 300 årene.  Men det virker ikke som om Statsbygg har tatt høyde for at fremtiden kan by på nye oppdagelser. I det tekniske rommet i Nasjonalmuseet er det så lavt at du må være god til å krabbe for å finne frem. Så kronglete er den tekniske etasjen at naprapater og fysioterapeuter har vært en naturlig del av byggeprosjektet.

RørNorge og Norsk Eiendom har satt ned en "sjaktgruppe" som skal se på hvordan adkomsten til rørinstallasjoner kan bli bedre.  Kravene i Teknisk forskrift er klare; innvendige vanninstallasjoner skal tilrettelegges for fremtidig vedlikehold og være lett utskiftbare. Det skjer ikke alltid. Inger Halvorsen, i Sig. Halvorsen AS, Stavanger leder arbeidet. På høstens Entreprenørkonferanse viste hun hvordan den dårlige adkomst til rørinstallasjonene ender som en pekelek.

Når rørleggeren kommer til bordet er rammen lagt, fagkompetanse kommer for sent inn og rørentreprenøren ender opp med å finne en så god løsning som mulig på, et svært lite areal. Arealet som huser de viktigste installasjonene får du ikke betalt for; dermed blir områdene så knappe som mulig.

Det er et spennende samarbeid vi har satt i gang sammen med Norsk Eiendom om adkomst og sjakter. Norsk Eiendom ønsker seg mer fleksible bygg, vi ønsker oss bedre arbeidsforhold og mindre fare for lekkasjer.

I bygg som skal vare, er teknikken hjerte. Det må kunne restartes og skiftes, - uten at hele bygget må plukkes fra hverandre. Bedre adkomst til sjakter gir grønnere bygg, og forlenger byggets levetid.