Må forebygge økt karantenefravær

Iwona Kilanowska i BNL (innfelt) og Marianne Røiseland i RørNorge.

I går strammet regjeringen inn ytterligere, i takt med at koronasmitten stiger. Sykdoms- og karantenefraværet er høyt i mange bedrifter, og vårt sterkeste våpen er vaksine og gode smitteverntiltak. Se oppdatert bransjestandard og smittevernbrosjyre i saken.

– Det er noen som melder om sykefravær på grunn av covid, men enda flere bedrifter rapporterer om fravær fordi ansatte eller barn er i karantene. Fraværsstatistikken er ikke  hyggelig om dagen. Når smittefraværet øker, øker karantenefraværet desto mer. Derfor er det utrolig viktig å bruke munnbind og følge smitteverntiltakene, sier administrerende direktør Marianne Wætnes Røiseland i RørNorge.

Gårsdagens innstramminger gjør at flere medlemsbedrifter melder om stor usikkerhet, men foreløpig kan vi stadfeste at byggeplassene bør drives på gult nivå. Hva det innebærer, kan du lese om i BNLs Bransjestandard for smittevern på bygg og anleggsplasser.

Ved serviceoppdrag oppfordrer vi alle bedrifter til å følge RørNorges Sjekkliste ved serviceoppdrag.

Smittevernbrosjyren (LINK) er også revidert. I tråd med FHI anbefaler vi nå bruk av medisinsk munnbind (PPF2), da dette er mer tett og i større grad forhindrer dråpesmitte.

Re-introduserte bransjestandarden

– BNL så behovet for å igjen introdusere bransjestandarden tidligere denne uken. Den har siden september ligget som et beredskapsdokument, men er nå hentet tilbake og gitt ut som en anbefaling til alle, sier rådgiver og forhandler Iwona Kilanowska i BNL.

Tiltakene i bransjestandarden er forhåpentligvis kjente og lette å forstå. Alle byggeplasser anbefales nå å drive på gult nivå. Hvis situasjonen blir enda vanskeligere, og myndighetene innfører ytterligere nedstengning er også rødt tiltaksnivå forklart i standarden. Vi skal holde medlemmer orienterte om situasjonen.

– Vi synes situasjonen er veldig krevende og veldig dynamisk. Bildet endrer seg hele tiden. Jeg har jobbet med dette regelverket siden starten, og nå er vi på nivå med mars 2020, når det gjelder mengden av endringer sier Kilanowska, og legger til:

– Vi i BNL prøver å veilede bedriftene og tolke de stadig endrede reglene og oversette dem til "byggspråk", men dette er krevende da endringene skjer så ofte, fra dag til dag.

RørNorge har vært aktive i utviklingen av bransjestandarden. 

Bruk nettsidene

– Vi prøver å hjelpe store og små, og vi skjønner at mange er fortvilet. Vi prøver å skrive om det vi får spørsmål om. Skal man teste seg hver dag? Hva betyr smitten i forbindelse med hjemmekontor? Det er mange spørsmål, og vi prøver å være relevante i nyhetsbrev og på nettsider, sier Kilanowska.

Hun oppfordrer til å melde seg på BNLs nyhetsbrev, der det kommer fortløpende informasjon om smittevernssituasjon og gjeldende råd og regelverk.

Smittevernbrosjyre for serviceoppdrag

Smittevernbrosjyren kan du lese gjennom for å selv få en påminnelse om smittevernrutiner på serviceoppdrag. Den kan også gis ut til kunder i forkant av et oppdrag.