Nicolai til rørlegger-NM

Nicolai Kolstø

Nicolai Kolstø bestemte seg for å bli rørlegger i førsteklasse på videregående. Det tekniske og utfordrende rørleggerfaget var midt i blinken for en som elsker å bruke hodet.

– Jeg ble introdusert for faget gjennom en kollega av faren min. Mannen hennes er rørlegger, og så fikk jeg bli med ham på jobb og prøve det ut. Det ga mersmak, sier Nicolai, og legger til:

– Gjennom læretiden har jeg vært gjennom stort sett det meste, og synes det er artigst å holde på med tekniske rom, kobberrør og stålrør.

Han får lysende skussmål av lærlingeansvarlig Egil Tho i Andersen og Aksnes Rørleggerbedrift AS, og lærer Jon Aril Hagen, som begge forteller om en lærling med god faglig innsikt og driv.

– Han er flink og nøyaktig og har vært ivrig fra starten. Jeg har ingen problemer med å sende Nicolai av gårde til NM, sier Egil.

En vanskelig oppgave

– Mange vil være med i NM, men når de får se oppgavetegningen kaster de inn håndkleet. De som har lyst, vet godt hva dette dreier seg om og er dyktige. Nicolai jobber sammen med William Korslund fra samme firma som deltok i NM i 2018, så han er nok også inspirert av kollegaen sin, sier Jon Aril Hagen i Rørentreprenørenes Opplæringskontor – Oslo.

Han og fagsjef Martin Andersen i Rørentreprenørene Norge har laget oppgaven, som han beskriver som en "nøtt".

– Det er viktig at denne oppgaven er litt vanskeligere enn normalt, slik at vi skiller ut de beste. Det er også litt av grunnen til at vi gjør det på en scene.

Viktig å utfordre seg selv

– Jeg har sommerfugler i magen og gleder meg, for det virker som en morsom opplevelse. Dette er ikke noe du får mulighet til å være med på hver dag. Jeg kjenner på presset av at det er en større oppgave, men føler meg klar, sier Nicolai, som har strategien klar:

– Det blir sikkert litt distraherende med publikum, men det er bare å prøve å glemme dem. Gå inn i en boble og jobbe med mitt. Jeg tar det som en utfordring – det er viktig å utfordre seg i livet.