"Alle" håper lov gjør bolighandel trygg

DEBATT: Ordstyrer Hans-Petter Nygård-Hansen, Blerande Thaqi (Help Forsikring), Daniel Øvrevold Helgesen (Norsk Takst), Silje Nesteng Andresen (Norges Eiendomsmeglerforbund), Hege Moe Tveit (Ambita/Sikri) og Henning Lauridsen (Eiendom Norge).

DEBATT: Ordstyrer Hans-Petter Nygård-Hansen, Blerande Thaqi (Help Forsikring), Daniel Øvrevold Helgesen (Norsk Takst), Silje Nesteng Andresen (Norges Eiendomsmeglerforbund), Hege Moe Tveit (Ambita/Sikri) og Henning Lauridsen (Eiendom Norge).

Endringene i avhendingsloven 1. januar 2022 har gitt noen propper i boligmarkedet, men på Boligmappas frokostmøte heier "alle" på loven.

Målet med endringene i avhendingsloven, som har virket i bare fire måneder, er bolighandelen skal bli tryggere og kjøper skal vite mer om boligen de kjøper.

– Vi er glade for avhendingsloven. Loven bidrar til at folk bruker seriøse, faglærte håndverkere. For rørleggerrbedrifter byr ikke lovendringene på så mange endringer, for de er allerede flinke til å dokumentere. Men takstmennene har våknet og vi håper forbrukeren også gjør det,  sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

Se opptak av frokostmøte og debatt her!

Hun deltok i debatt om avhendingslovens konsekvenser med advokat Blerande Thaqi i Help Forsikring, Daniel Øvrevold Helgesen i Norsk Takst, Silje Nesteng Andresen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Hege Moe Tveit i Ambita/Sikri og Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Hun var opptatt av at loven ikke bare øker kravene til dokumentasjon, men også bidrar til at fremtidens bygg får høyere kvalitet.

– Å bygge bygg som varer er en del av det grønne skiftet, og det krever dyktige håndverkere. Vi må konsentrere oss mer om byggets levetid enn byggets kostnad, sa Røiseland.

Henning Lauritsen i Eiendom Norge var opptatt av at de fire første månedene av lovens virketid er preget av få boliger å markedet og høye priser.

– Den gjennomsnittlige norske boligen har blitt over 500.000,- dyrere siden nyttår, og prisveksten er den sterkeste i historien. Færre boliger ligger ute på markedet, noe som kan forklares med endringene i avhendingsloven.

Debattantene er enige om at proppene i boligmarkedet vil løse seg opp når endringene i avhendingsloven har vart en stund og det er innarbeidet en annen dokumentasjonspraksis blant forbrukere. At det er mangel på takstingeniører er også en faktor, men her var Daniel Øvrevolds råd at forsikringsselskaper ikke må låse seg til enkelte takstingeniører, men heller bruke flere forskjellige – i tillegg til at det må rekrutteres flere.

– For oss er det viktigste er at arbeidet som er gjort på boligene er gjort av kvalifiserte fagfolk, som bidrar til en seriøs byggenæring. Hvis avhendingsloven bare har en dokumentasjonseffekt, er ikke det en utelukkende god effekt, sier Røiseland og fortsetter:

– Dokumentasjon er viktig, men det viktigste er at arbeid dokumenteres riktig – ikke at det blir en unødvendig overflod av dokumenter. Med dokumentasjonskrav, vil de seriøse bedriftene foretrekkes av forbruker, og det løfter byggenæringen.