Arendalsuka 2022: En viktig arena for å påvirke rammebetingelser

Forrige uke møttes politikere, mediefolk og næringsliv under Arendalsuka. Rørentreprenørene Norge var på plass for tredje gang.

— Selv om vi ikke har egne arrangementer er Arendalsuka en viktig arena for å lytte, kommentere og knytte kontakter, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i RørNorge.

Både hun og fagsjef Eli Hermine Heyerdahl Eide kommer hjem med kalenderen full av avtaler om oppfølgingssamtaler med politikere og andre aktører i bransjen. 

— Vi må være der det skjer

Temaene de to var opptatt av var først og fremst arbeidet om seriøsitet og innleieforbudet, rekruttering, vannbårne varmeanlegg og andre klimatiltak.

— Dessverre ser vi at mange tenker på byggenæringen som ett stort, helt likt område. Det er ikke sånn at en løsning er like god for alle deler av næringen vår. Får du svennebrev som rørlegger trekker du gullkortet. Du er sikret fast, hel stilling, mange utviklingsmuligheter og høy lønn. Da trenger ikke vi tiltak, som innleieforbudet, som gjør stillingene mindre, og i verste fall få en bransje med mer permitteringer. Å høre argumentene som brukes for en ordning er viktig for å vikte hvilken knapper en kan trykke på for å arbeide mot den, sier Røiseland.

Flere titusen besøkte Arendal og deltok på et eller flere av årets 1700 arrangementer.

— Det er et mylder, men i det store området er det mange små oaser, som Byggarena Arendal, der mange av de viktige debattene for vår næring ble arrangert. Vi må være der det skjer og vi må bruke arenaene enda mer strategisk enn vi har gjort hittil.

Rørambassadør på plass

Også rørlegger Camilla Cox deltok i Arendal. Denne gangen var det dyrevelferden som fikk hennes fulle oppmerksomhet og ikke rekruttering til rørleggeryrket.

— Det er moro å se hvordan Camilla bruker Arendalsuka, og veldig hyggelig å treffe henne og andre gode bransjevenner, avslutter Røiseland.

Vi spurte Camilla Cox hvorfor det er viktig å delta på Arendalsuka. Se video.