Nytt læresenter for rørfaget på Innlandet

Opplæringskonsulent Kyrre Jensen og daglig leder Åge Bjørnbakken ved Opplæringskontor Rørfag Innlandet følger opp Innlandets rørleggerlærlinger på veien mot svennebrevet.

Opplæringskonsulent Kyrre Jensen og daglig leder Åge Bjørnbakken ved Opplæringskontor Rørfag Innlandet følger opp Innlandets rørleggerlærlinger på veien mot svennebrevet.

Prøvestasjoner, verksted og klasserom er samlokalisert og åpnet for lærlinger i januar. Det drar de 134 lærlingene ved Opplæringskontor Rørfag Innlandet (ORI) stor nytte av.

– Før vi flyttet hit, holdt vi av prøvestasjonene en uke hver fjerde uke for å holde oppfriskningskurs før svenneprøven. Nå som vi har fått et ekstra verksted er vi helt uavhengige av å bruke prøvestasjonene, så da kan vi kjøre det samtidig. Det gir en kapasitetsøkning på 25 prosent på prøvestasjonene, sier daglig leder ved ORI og avdelingsleder i Rørentreprenørene Norge – Innlandet, Åge Bjørnbakken.

Lokalene åpnet i januar. Aktiviteten er høy, både i klasserommet og på prøvestasjonene, der tre lærlinger er i ferd med å avlegge sin svenneprøve.

– Det går i ett på prøvestasjonene fra begynnelsen av november til mai nå, så vi forventer et godt antall ferdige rørleggere om ikke lenge, sier opplæringskonsulent Kyrre Jensen ved ORI.

Toppår under koronapandemien

I 2021 var det på det meste 234 løpende lærekontrakter signert ved kontoret. 50 svenneprøver ble avlagt, og strykprosenten var på totalt 16 i fjor. Blant lærlingene som var tilknyttet opplæringskontorets medlemmer var strykprosenten på 10.

– Koronapandemien har nok hatt noe å si på fjorårets strykprosent, for de seneste årene har den ligget stabilt rundt fem prosent. Vi ser at strykprosenten er lavest hos lærlingene som er tilknyttet opplæringskontoret, sier Bjørnbakken.

Det er kun gjennom opplæringskontoret lærlingene har teorisamlinger med teoriopplæring.

– Her lærer de om lover og forskrifter rørleggeren må forholde seg til i hverdagen, og det er viktig å kunne for å bestå svenneprøven. I tillegg lærer de å lese og å forstå tegninger. Vi legger mye vekt på tegningen, og en ferdig utdannet rørlegger må blant annet kunne dimensjonering og systemforståelse på varmeanlegg, sier Jensen.

– De tre siste årene har vært de beste siden opplæringskontoret ble etablert i 2007. Frem til 2019 lå vi på 25-30 nye lærlinger årlig, før det økte til 44 og har ligget på det nivået siden. Spesielt overrasket var vi første sommeren med korona, for vi fryktet at det skulle bli nedgang – men så har det i stedet blitt tre toppår! Bedriftene tok radig inn lærlinger da de opplevde at byggeplasser og servicemarked ikke ble så hardt rammet som antatt av pandemien. Når det går godt for bedriftene, går det også godt for utdanningen av nye rørleggere, sier Bjørnbakken.

God lønn og allsidige dager

Lærlingene Geir Kjetil Meisdalshagen Haugene og Emil Rønningen er to av lærlingene som blir fulgt av ORI.

– Jeg ville ha et praktisk yrke, og valgte bort snekker og elektriker fordi jeg verken er god til å snekre eller glad i strøm. Det angrer jeg ikke et sekund på, og jeg får godt utbytte av teoriundervisningen, sier Rønningen, som er lærling i Hagens Rørservice AS (Hov og Dokka).

– Variasjonen i arbeidshverdagene er motiverende, og jeg synes det er veldig spennende med skjult opplegg på nye bad, istemmer Haugene, som jobber i Svein Olsen & Sønner AS (Beitostølen og Leira).

Begge planlegger å bli i bedriftene der de er i lære etter at de har bestått sine svenneprøver.

– Rørleggeryrket kan jeg virkelig anbefale. Det er et skrikende behov etter flere rørleggere, og i tillegg til en allsidig og aktiv arbeidshverdag, er lønna god, sier Rønningen, som oppfordrer til å søke læreplass i en bedrift tilknyttet opplæringskontoret.