Rørlegger Aksel på NHOs årskonferanse: Det er alltid behov for oss fagarbeidere

Rørlegger Aksel Halvorsen i Rørleggersentralen

Rørlegger Aksel Halvorsen i Rørleggersentralen.

Rørlegger Aksel Halvorsen deltok i panelsamtale i NHOs årskonferanse om fremtidstroen hos unge og yrkesvalg i årene fremover. Som RørAmbassadør for Bli Rørlegger er han et kjent fjes for "generasjon Z", som nå skal velge yrkesvei i en urolig tid.

Se hele panelsamtalen her

– Jeg har nettopp hatt kaffe med kronprinsen, så det er veldig stas! Det er ikke hver dag man får prate med ham. Vi snakket om syn på unges refleksjoner om hva man kan gjøre videre, psykisk helse, samhold og arbeidsmiljø – mye av det vi snakket om på scenen, og hva man kan forbedre, sier Aksel, som jobber i Rørlegger Sentralen AS, og legger til:

– Å snakke for hele næringslivet og med kronprinsen er ikke noe man gjør hver dag.

I panelsamtalen, med seniorrådgiver Tove Botnen i Opinion og prosjektingeniør Åse Nerol Kleven i Kongsberg Gruppen, snakket de om at tall Opinion har innhentet for NHO viser at unge er bekymret for krig, klima og miljø. Flere unge frykter dessuten at deres generasjon vil få det verre enn tidligere generasjoner.

Les også: Ung-undersøkelsen: Bekymret for fremtiden

I den samme undersøkelsen er det også stilt spørsmål knyttet til jobb-usikkerhet og bedrifters samfunnsansvar og synet på teknologi. Er du bekymret for fremtiden og roboter?

– Nei ikke i det hele tatt. Det er alltid behov for oss fagarbeidere, så for min del er ikke roboter noen bekymring. Teknologien kan nok heller hjelpe oss videre med å finne feil på et anlegg, men de kan ikke utføre jobben. Det er flere søkere i rørleggerfaget og håndverksbransjen nå, for det er blitt så populært. Det har nok en del med rekrutteringen å gjøre.

Hva er viktig for unge som skal velge seg yrkesretning?

– At de blir lyttet til av oss i håndverksbransjen. Det er vi som skal bygge landet videre, så det er viktig å høre på de unge og ikke bare gjøre som man alltid har gjort.

Hvordan tror du man best kan tilrettelegge for en god arbeidsplass?

– Som jeg nevnte i panelsamtalen har vi i Rørleggersentralen frokostmøte hver morgen der vi går gjennom jobber og diverse. Det fikk jeg mye skryt for her, og jeg tror det er flere som kommer til å starte med det.

Har du et råd til unge som skal velge seg yrkesvei?

– Bli rørlegger! Vi trenger folk i bransjen og jeg skal love deg at du kommer aldri til å angre! Du kan utvikle deg til så mye forskjellig. Du kan bli fagskoleingeniør. Du kan bli top notch og bli med på å bygge landet, noe jeg synes er veldig gøy. Man kan si at man har vært med på ting for det er så mye variert. Aldri en kjedelig hverdag.