Faglærersamling i Danmark - Vellykket kombinasjon av faglig innhold og relasjonsbygging

Hele reisefølget med faglærere fra hele Norge, ansatte fra opplæringskontorene, RørNorge og vertskapet fra Roth Norge samlet i logistikksenteret til Roth North Europe rett ved Kastrup flyplass i København.

Sist uke besøkte 40 faglærere og 20 deltakere fra RørNorges opplæringskontor Roth North Europe logistikksenter i Danmark. I det faglige programmet ble deltakerne delt inn i grupper og hadde omvisning i selskapets logisitikksenter, og i Roth Education Center. Lærere og opplæringsansvarlige fikk også en gjennomgang på lavtbyggende og hurtigregulerende gulvvarme.

Siden tidlig på 1980-tallet har RørNorge arrangert faglærer- og opplæringskonferanse. Fra å telle 5-6 faglærere i begynnelsen, har det utviklet seg til en større konferanse med mellom 60 og 70 deltakere. 

– Det ble tidlig avklart i RørNorges styre at faglærerne er en del av bransjen, og at bransjeorganisasjonen må tilføre lærerne tilleggskompetanse, sier Are Skaar Nielsen som er fagsjef i sanitærteknikk i RørNorge.

image6w93s5.png
Are Skaar Nielsen, fagsjef i sanitærteknikk i RørNorge

Stort reisefølge

Vertskapet stilte med Managing Director Morten Øren, Produktsjef Audun Martinsen og markedskoordinator Wenche Tømmerås. Fra RørNorges administrasjon deltok prosjektleder/ fagsjef Are S. Nielsen og kurs og kompetansekonsulent Ingebjørg Martinsen.

40 faglærere i rørleggerfaget fra hele landet, og 20 deltakere fra RørNorges tilknyttede opplæringskontor møttes på Kastrup i Danmark for en innholdsrik samling. Etter en smakfull middag på oppmøtedagen var alle klare for faglig påfyll påfølgende dag.

– Vi ble hentet med buss på hotellet i København og fraktet til Roths servicesenter i Fredrikssund.

imagenweog.png
Her på Roths servicesenter i Fredrikssund.

 

Deltakerne ble delt i 3 grupper som alle fikk inngående opplæring av Morten og Audun om Roths lavtbyggende og hurtigregulerende gulvvarmeløsninger, Roths mange forskjellige produkter både for varme- og sanitær, og ikke minst en omvisning og innføring i logistikk, lagerhåndtering og ikke minst prefabrikkering i det imponerende bygget, sier Nielsen.

Videre forteller han at deltakerne fikk ta og kjenne på forskjellige produkter og stilte godt med spørsmål både om varme- og sanitærløsninger. De lokale arrangørene hadde en interessant omvisning hvor de presenterte besparelsen på å endre tykkelsen på innpakningsplast, både økonomisk, men ikke minst i forhold til miljø. De kunne også fortelle at de ønsket å endre farge på innpakning slik at man i fremtiden ikke trenger å farge papp for emballasje. Deltakerne fikk også med seg undervisningsopplegg som kan brukes i undervisning av elever og lærlinger.

 

IMG_4128.jpg
Her på Roths servicesenter i Fredrikssund.

 

Faglærernes dag

Dag 2 av samlingen ble gjennomført på hotellet. Agendaen var vid med søkelys på opplæring og bruk av verktøyene RørNorge har tilgjengelig.

– Av emner som ble berørt kan nevnes; ny opplæringslov og høring av forskrift, modulstrukturert opplæring, bli rørlegger- fagteori boka, Rørhåndboka og bruk av det digitale opplæringssystemet Ifag i skolen, sier Nielsen.

Nielsen forteller at fagteoriboka har fått en pangstart. Det var forventet et salg på ca. 600 bøker første år, i skrivende stund er det solgt nærmere 1.100 eksemplarer. Denne er i stor grad knyttet opp mot Ifag og faglærerportalen, hvor faglærerne kan hente bilder, tegninger osv. som er benyttet i boken. Ifag har nylig lansert en egen app, denne vil også gjøres tilgjengelig for elever om ikke altfor lenge.

– I oppsummeringen av samlingen, ble det forespurt om hvilke emner faglærerne ønsker mer informasjon om. Svaret var unisont; både sanitær- og varmeanlegg, sier Nielsen.

En arena for å knytte kontakter

Nielsen forklarer at essensen med disse samlingene, er å øke kompetansen både hos faglærerne og de ansatte på opplæringskontorene. Men kanskje vel så viktig er den sosiale minglingen som oppstår når mange "fagnerder" samles på et sted. 

– Noe av tanken bak er at ved å knytte nye bekjentskap både med andre faglærere og de ansatte ved opplæringskontorene, er håpet at man blir enda flinkere til å dele opplæringsplaner, oppgaver og ikke minst å etablere kontaktflater som gjør det enklere å løfte telefonen for å diskutere problemstillinger i opplæringshverdagen, sier Nielsen. 

De sosiale middagene gir ikke altså bare god mat og drikke; det er i stor grad der de gode kontaktene etableres. 

IMG_6790-kopi.jpg
Ingebjørg Martinsen (kurs og kompetansekonsulent i RørNorge) og Are S. Nielsen (prosjektleder/ fagsjef i RørNorge). Dette var Ingebjørg sin 20 gang på faglærersamlingen. 

 

– Vi ønsker å takke Roth for deres gjestfrihet og kompetansedeling, men både Wenche Tømmerås og Ingebjørg Martinsen skal ha en ekstra takk for organiseringen av alt det praktisk som må på plass i forkant av en slik konferanse, avslutter Are Skaar Nielsen.

Avdelingsleder på opplæringskontoret i Vestfold, Elin Moer Brænne, var også til stede på samlingen. Hun opplever å få stor nytte av kombinasjonen med faglig innhold og relasjonsbygging.

Elin moer Brænne.jpg
Elin Moer Brænne, avdelingsleder på opplæringskontoret i Vestfold

 

— Det er veldig bra at en som sitter uten andre kollegaer i samme fag har noen de kan ringe til for å utveksle informasjon, som undervisningsplan og prøver. I tillegg får de faglig opplæring som de kan ta med i undervisning. Denne samlingen må vi bare fortsette med, avsluttet Brænne engasjert.