Onsdag ville Julie reise hjem, lørdag ble hun norgesmester

Premieutdeling NM i rørleggerfaget. Fra venstre: Theodor Hofstad, Andreas Støle, Julie Forseth, Henrik Berget, Petter Strande Lønhaug og Oddgeir Tobiassen.

Lørdag ble trønderen Julie Forseth norgesmester i rørlegging og besto svenneprøve med karakteren Meget godt. Frem dit var det ingen dans på roser for nittenåringen fra Trøndelag.

– Det har vært en fin opplevelse å ta svenneprøven og delta i NM i rørlegging på Bygg Reis Deg, men de første dagene var veldig stressende, og jeg var utrolig nervøs. På onsdagen hadde jeg egentlig bare lyst til å dra hjem, men jeg kunne jo ikke gi meg. Heldigvis gikk det bedre etter hvert og jeg fikk en bedre følelse på fredagen, forteller Julie Forseth som har hatt læretiden i GK i Trøndelag. 

Skyhøyt nivå 

På Bygg Reis Deg-messen har fem av landets dyktigste rørleggerkandidater fullført svenneprøven sin og konkurrert om tittelen "Norgesmester i Rørleggerfaget 2023". Nivået var skyhøyt hos alle og kravene store i oppgaven.  

– Da jeg først så oppgaven tenkte jeg at det så veldig mye ut, men at det var overkommelig. Det var nye produkter, ting jeg ikke hadde gjort før, som montering av baderomsmøbler, så jeg ble stresset, forteller Julie, og legger til: 

– Jeg valgte å starte med det jeg ikke hadde gjort før, for å bli ferdig med det før publikum kom. Det gikk fint, men jeg brukte mye tid på det, så jeg ble hengende litt etter. 

imageo5pzm.png
Fullt fokus på NM-vinneren Julie

– Drit i NM 

På dag to ble det lagt merke til at Julie hang et stykke bak de andre. 

– Jeg fikk høre av min lærlingansvarlig at han var litt bekymret, og da ble jeg først mer stresset. Samtidig var det en godt push, og jeg ble minnet på å få opp tempo. Jeg fikk beskjed om at jeg bare skulle drite i NM, og fokusere på å bli ferdig med svenneprøven. Jeg trodde ikke at det kom til å gå bra. 

Julie og kandidaten Petter Strande Lønhaug jobbet helt til siste slutt, og hadde jobbet rundt ti timer hver dag for å ferdigstille alle komponentene. Øyeblikket da navnet hennes ble annonsert som vinneren av årets NM, glemmer hun nok ikke med det første. 

brd-vinner1-5.jpg

Er jo god nok! 

– Jeg ble så overrasket da jeg hørte mitt navn. Jeg trodde jo egentlig at jeg kom til å komme på siste plass, jeg hadde ikke trua på at jeg kom til å vinne. 

– Det å vinne er en skikkelig bekreftelse på at jeg er god nok, og at jeg burde ha litt mer trua på meg selv, sier Julie Forseth. 

Med tittelen som Norgesmester og «Meget godt» bestått på svenneprøven er det ingen tvil om at Julie er helt trygg på rørleggingen! 

Tett i toppen

Ifølge dommerne var det utrolig jevnt, av 180 mulige poeng, var det kun tre poeng som skilte Julie og Andreas Støle som fikk andreplassen. Det var Theodor Hofstad kom på 3. plassen. 

imageybmgs.png
GOD STEMNING PÅ SCENEN: Fra venstre, Theodor Hofstad, Andreas Støle, Lothepus, Julie Forseth, Henrik Berget, Petter Strande Lønhaug og Oddgeir Tobiassen.

 

På premieutdelingen var selveste Lothepus til stede for å utdele utstyr fra en sponsor. Her uttalte han i kjent stil at «her får du noe som jeg ikke vet hva er, men som jeg er helt sikker på at du vet hva er. Så da er det jo greit». 

Dette var årets finalister i rørleggerfaget:
Trøndelag: Julie Forseth fra GK Norge AS
Viken: Henrik Berget fra Tveter Rørservice AS
Vestland: Andreas Støle fra Varme & Rørteknikk AS
Viken: Theodor Hofstad fra Nordheim VVS AS
Oslo: Petter Strande Lønhaug fra Assemblin Norge AS

brd-andreplass.jpg
Det var Andreas Støle som fikk andreplassen, kun tre poeng bak Julie. 

Trenger de riktige folkene 

– Julie var veldig flink, det var et nøyaktig og pent utført arbeid. Hun lå litt dårlig an i starten, men hun tok seg godt inn de siste dagene. Vi gratulerer Julie med en velfortjent NM-tittel, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge (RørNorge). Han er prosjektleder for NM i rørleggerfaget. 

RørNorge har arrangert rørlegger-NM årlig siden midten av 90-tallet, og rørfaget er det eneste der svenneprøven er NM-oppgave. I tillegg til en egen NM-jury, er også prøvenemnda på stedet og gjør kontinuerlig bedømming. 

– Vi gjør dette for å synliggjøre faget. Vi trenger de riktige folkene til faget vårt, og ved å være synlig på en så stor messe som Bygg Reis Deg er, så har vi et kjempefint utstillingsvindu. Her får publikum se kompleksiteten i faget vårt, og vi tror at dette har en stor rekrutteringseffekt, i tillegg til at det bygger oppunder yrkesstoltheten i faget, sier Are. 

Etter fem intense dager kunne kandidatene endelig puste lettet ut, og stolt dra hjem med bestått svenneprøve. Og Julie Forseth med den gjeveste av alle utmerkelser; NM-tittelen.