Midbøe AS kåret til Årets Miljøfyrtårn 2023 – Imponerende resultater

Foto: Miljøfyrtårn / Midbøe AS

Midbøe er utnevnt til Årets Miljøfyrtårn i kategorien små og mellomstore virksomheter. I 12 år har Stavanger-bedriften gjort en aktiv innsats for å nå konkrete bærekraftsmål, og Midbøe løftes frem som en bærekraftspioner innen rørleggerbransjen, og et solid forbilde for hele byggebransjen.

Årets Miljøfyrtårn er en årlig konkurranse for å synliggjøre virksomheter som går foran og viser vei mot en grønnere og mer bærekraftig fremtid. I Miljøfyrtårns kåringsbegrunnelse legges det vekt på rørleggerbedriftens iherdige innsats.

– Midbøe AS har utmerket seg som en bærekraftspioner innen rørleggerbransjen, og deres solide miljøarbeid har resultert i imponerende resultater, sier Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør for Stiftelsen Miljøfyrtårn.

I mer enn ti år har Midbøe gjort en aktiv innsats for å nå konkrete bærekraftsmål, med hovedfokus på rent vann, anstendig arbeid, industriell innovasjon, bærekraftige byer, ansvarlig forbruk og produksjon, samt å stoppe klimaendringene. 

Prestisjefylte utmerkelse

De ansatte i Midbøe var invitert til kaffe, kaker og visning av premieutdelingen på storskjerm tirsdag morgen. Daglig leder i Midbøe AS, Rolf Arne Lorentzen kunne fortelle om stor glede i lokalet da bedriften ble utnevnt som vinner av kåringen. 

– Denne prestisjefylte utmerkelsen fra Stiftelsen Miljøfyrtårn anerkjenner selskapets dedikasjon og tilnærming til miljøansvar og bærekraft siden 2011, sier Lorentzen.

imagevgjs5.png
Rolf Arne Lorentzen, daglig leder i Midbøe AS. Foto: Miljøfyrtårn


– M
iljøkrav har blitt en helt naturlig del av vår daglige drift, og det er alltid med i planene. Siden 2014 har vi doblet omsetningen, og samtidig redusert 75% av klimaavtrykket vårt. 

– Det å være en miljøsertifisert bedrift opplever vi som et godt konkurransefortrinn. Det stilles stadig strengere miljøkrav i offentlige anskaffelser, og det legges mye vekt på miljø når de velger kontrakter. 

100% elektriske før 2024

En av de største kildene til Midbøes CO2-utslipp var bilparken deres, og det ble derfor startet en prosess med å gradvis bytte ut hele bilparken til elektriske biler.

– Vi har jobbet hardt for å nå dette målet, og vi kan stolt si at innen utgangen av 2023 er 100% av våre biler elektriske.

– Vi har også begynt å stille krav til våre leverandører om at de ha miljøgodkjenning, enten ISO eller Miljøfyrtårn. To av våre leverandører er allerede i gang med sertifisering. Det synes vi er veldig bra, avslutter Lorentzen.

Solid måloppnåelse og pionerer i en viktig bransje

I begrunnelsen av kåringen legger juryen vekt på hva Midbøe har oppnådd de siste årene. Bedriften har mye å skilte med:

  • Redusert energiforbruket med imponerende 68% de siste ti årene, ved å redusere areal og flytte til et mer energieffektivt bygg i 2023. Imponerende reduksjon på minst 75% av klimaavtrykket over 10 år, med en målsetting om å være maksimalt 25% av klimaavtrykket i 2013 sett i forhold til omsetning innen 2024.

  • Hatt stort fokus på gjenbruk og ombruk: Ved flyttingen til nye lokaler i 2022/2023, har Midbøe AS ombrukt møbler, inkludert pulter, hyller og stoler, i tillegg til å kjøpe brukt der det var nødvendig.

  • Vært pionerer i overgangen til helelektrisk bilpark allerede i 2015, og samtidig omfattende tilpasning av leasingavtaler og infrastruktur for lading hjemme for de ansatte. Fullført omstillingen, og Scope 1 i klimaregnskapet vil være 0 fra 2024.

  • Ved hjelp av et kontinuerlig fokus på et godt arbeidsmiljø har de oppnådd et stabilt lavt sykefravær. Fast samarbeid med NAV for utplassering og praksisplasser, samt aktiv deltakelse i rekruttering av unge gjennom informasjonskampanjer på skoler og mottak av skoleklasser i egne lokaler.

Les hele begrunnelsen her.