Rekordsøking på rørleggerlinja

Rørambassadørene var tilstede på Yrkes-NM 2022.

Rørleggerlinja er mer populær enn noen gang både blant jenter og gutter. For tredje året på rad opplever rørleggerfaget rekordsøkning og hele 26 % flere jenter enn i fjor ønsker seg til faget.

– Dette er helt fantastisk, sier Eli Heyerdahl Eide, fagsjef i Rørentreprenørene Norge og prosjektleder for rekrutteringskampanjen “Bli Rørlegger".

Rørleggerlinja har en vekst i antall søkere på 9,2 % sammenlignet med fjoråret, 895 ungdommer vil bli rørleggere, 72 av dem er jenter. I dag er samlede søkertallene til landets videregående skoler til skoleåret 2023/24 offentliggjort, og rørleggerlinja har aller mest grunn til å juble. 

– Det er flere årsaker til at faget er så populært. En side er at det er et spennende fag med mange muligheter.

blobid0.jpg
Eli Hermine Heyerdahl Eide, fagsjef i RørNorge

 

– En annen viktige side er at rørbransjen i en årrekke vært opptatt av rekruttering og tar godt imot ungdommen når de er ferdig på videregående. Nesten alle får lærlingeplass i bedrift, sier Heyerdahl Eide.

Aldri tidligere har flere jenter søkt seg til faget. Det er i dag litt over to prosent aktive kvinnelige rørleggere, nå kommer de unge jentene for fullt, de er fire ganger så mange som dem som har gått foran.

– Jenter er velkommen til rørbransjen. Vi har etablert et eget nettverk for jenter i rørbransjen og det er mange bedriftsledere som aktivt har jobbet for å ansette flere kvinner og vise at yrker er for begge kjønn, sier Heyerdahl Eide. 

RørAmbassadør-samling-4-kopi.jpg
Rørambassadørene på samling i Ystad i Sverige.


Bransjeorganisasjonen for rørleggerbedrifter har vært aktive på digitale plattformer og møtt en rekke ungdom på messer og skolebesøk.  
 
– Unge nyutdannede rørleggere har gått i bresjen og gjennom et ambassadørprogram har de inspirert andre til å søke seg til faget.  

Heyerdahl Eide mener dette viser at ungdom er de beste til å snakke med andre unge og legger til: 
 
– Det er på sin plass med en stor takk til våre fantastiske opplæringskontor og medlemsbedrifter som har dørene på vidt gap for utplasseringselever og lærlinger.

– Nå bretter vi opp ermene og begynner å tenke på hvilke grep vi kan gjøre for å opprettholde rørleggerfagets popularitet, sier en lykkelig Heyerdahl Eide.  


Fakta:

  • 38 skoler i Norge tilbyr utdanning i rørleggerfaget 

  • Det gir 596 elevplasser 

  • For skoleåret 2023/24 er det 895 søkere til rørleggerlinja 

  • 72 (8%) av søkerne er jenter (mot 57 i fjor) 

  • Rørentreprenørene Norge (RørNorge) er en bransjeorganisasjon i BNL og NHO, med over ca 630 medlemsbedrifter 

  • 13 opplæringskontor samarbeider med RørNorge  om oppfølging rørleggerlærlinger  

  • Til sammen er det 2187 rørleggerlærlinger i Norge, 7,7% er kvinner