Trekker seg fra styret for å gjenvinne tillit

– Vi opptrådte uklokt da vi sluttet i Flow Bredesen og startet vårt eget firma. Det beklager vi. Nå må vi gjenreise tilliten, sier Cato Hagane daglig leder i VVS Sør.

Det var i februar de to gründerne bak VVS Sør AS, Øyvind Paulsen og Cato Hagane, inngikk forlik med Flow Bredesen VVS AS, for å ha opptrådd illojalt mot tidligere arbeidsgiver. 


– Vanskelig å være tillitsvalgt 

Cato Hagane synes ikke det er riktig å være medlem i styret i Rørentreprenørene Norge avdeling Sør og varamedlem til hovedstyret, slik situasjonen ble ved oppstart av nytt firma. 

– Jeg ønsker ikke at noen skal stille spørsmål ved om de kan ha tillit til meg i fortsettelsen, da er det ikke riktig å være tillitsvalgt, sier Hagane. 

Det var på et møte med administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge at Hagane valgte å trekke seg. Både han og med-gründer Øyvind Paulsen innrømmer uheldige omstendigheter ved avslutningen i Flow Bredesen AS. 

–Vi handlet på en måte som vi i ettertid ser er beklagelig, sier Hagane. 


Tar lærdom 

Rørentreprenørene Norge har etiske retningslinjer som skal sikre at medlemmene oppfattes som seriøse, troverdige, kvalitetsbevisste og lønnsomme. Det er avgjørende for bransjens omdømme. 

– Vi kommer til å løfte opp de etiske reglene og gi tydelige råd på hvordan ansatte bør opptre når de forlater en bedrift, og hvordan arbeidsgiver må sikre seg mot en slik situasjon allerede når en ansetter en arbeidstaker. Du bør ha en skilsmisseavtale før du inngår ekteskap. Tydelighet og bevissthet kan forhindre mange konflikter. Vi skal bli flinkere på dette området, sier Marianne W. Røiseland. 

marianne alvorlig 2022.jpg
Marianne W. Røiseland, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge
Anbefaler ikke straffetiltak 

Hun kommer ikke til å anbefale styret å straffe sørlandsbedriften ytterligere, men er fornøyd med at Cato Hagane trekker seg fra tillitsverv og at gründerne beklager måten de handlet på i avslutningsfasen av ansettelsesforholdet i Flow Bredesen AS. 

– Det er en klok beslutning å trekke seg fra tillitsverv i bransjeorganisasjonen og beklage opptreden. For RørNorge er det et viktig aspekt at saken mellom Flow Bredesen AS og VVS Sør AS ble forlikt.  

Hun vil ikke spekulere i om forholdet hadde sett annerledes ut dersom Arendals-bedriften hadde blitt dømt, - eller om den hadde blitt frikjent i en rettsprosess. 

– Partene har ulikt syn på saken, men ble enig om et forlik. Det forholder vi oss til, så er vi flere som skal ta lærdom av saken. Etikk er en evig problemstilling for alle bransjer, også vår, sier Røiseland og lover at temaet løftes. 

Du kan lese mer om de etiske retningslinjene her.

Av Kaja Høvik Sivertsen, kommunikasjonsrådgiver i RørNorge.