Hjelp rørene i kulda

Fagsjef i RørNorge, Are Skaar Nilsen

Når kulden inntar våre boliger og fritidssteder, er det avgjørende å ta forholdsregler for å unngå frosne rør, og de problemene det kan medføre. Fagsjef i RørNorge, Are S. Nielsen, deler viktige tips for å sikre at rørene forblir intakte, selv under de mest utfordrende vinterforholdene.

Gjennom riktig forberedelse og forebyggende tiltak kan du sikre en trygg og bekymringsfri vintersesong.

– Disse tiltakene vil hjelpe deg med å beskytte ditt hjem eller fritidssted mot frosne rør og de potensielle problemene som kan følge med, sier Nielsen, og gir følgende råd:

  1. Oppretthold en tilstrekkelig innetemperatur: For å forhindre at vann fryser til is og for å beskytte rørene innvendig, må du sørge for at alle rom som inneholder vannledninger har en temperatur på minst 10°c.
  2. Lukk vinduer i nærheten av vannrør: Selv om gjennomsnittstemperaturen i rommet er over ti grader, kan kulde fra vinduer føre til at vannet i rørene fryser. Dette gjelder også ventilasjonsventiler.
  3. Forlengte fravær fra boligen: Hvis du forlater boligen i lengre tid, bør du skru av hovedstoppekranen og tømme vannet som allerede er i rørene ved å la springen renne og skylle ned i toalettet. La en av kranene stå åpen når du forlater huset over tid. Dette vil bidra til å redusere trykket i rørene og begrense omfanget av eventuelle vannskader.
  4. Fritidsboliger: Når du forlater fritidsboligen din i mer enn tre dager, bør du alltid gjøre det samme som nevnt i punkt 3. Dette vil avlaste rørene dersom de skulle fryse under din fravær.

Tips for å unngå frosne rør:

  • Plasser rørene innenfor isolerte vegger i huset ved bygging. Åpne rørføringer i frostutsatte områder bør i tillegg isoleres særskilt.
  • Steng vann og fjern slangetilkoblingen på utekran slik at vannet kan renne ut. Frostskader oppstår ofte på dette røret.
  • Hold regelmessig tilsyn: Vannskader vokser seg store over tid. Gå nøye over alle synlige rør og se etter sprekker eller tegn på lekkasjer, fuktskader og lignende. Der det er benyttet rør-i-rør-system må også fordelerskap undersøkes. Ved mistanke om problemer, kontakt en skikkelig rørlegger som kan hjelpe deg å vurdere risikoen.

Ved nybygg er dette aktuelt:

  • Sørg for at rørene graves dypt nok ned i bakken, slik at det tar lengre tid før frosten kommer til. De øverste lagene av jord og bakken fryser først, så dypere plassering gir ekstra beskyttelse mot kulde. Sjekk i din kommune hva som er frostfri dybde.
  • Hvis det ikke er mulig å legge de utvendige rørene dypt nok, bør du vurdere om det er behov for å velge rør med varmekabler.