– Vi tror den nye standarden kan bidra til at vi i større grad bygger bygg med riktige energiberegninger basert på at vi bor i et land med store klimavariasjoner, sier fagsjef i Rørentreprenørene Norge, Eli H.H. Eide, som har deltatt i komitéarbeidet.
Den 6. mai 2025 presenterte Standard Norge NS 3031, beregning av energi- og effektbehov.
Standarden NS 3031 gir metoder for en helhetlig analyse og optimalisering av alt fra bygningskropp, avansert ventilasjon og varmepumper, via termiske solfangere til solcellesystemer og lokale vindturbiner. Kort fortalt så er ikke nye NS 3031 basert på klimadata i Oslo, alle kommuner i Norge har fått sine “egne tall”. Nytt er det også at man integrerer klimadataene med BIM og energiberegningsprogrammer.
Fagsjef i RørNorge og styreleder i Ingeborg-nettverket, Eli Heyerdahl Eide. Foto: RørNorge
NS 3031 gir en beregningsmetode for å beregne bygningers energi- og effektbehov. Metoden tar hensyn til samspillet mellom bygningskroppen og bygningens tekniske systemer for varme, kjøling og energiproduksjon.
NS 3031 har elementer som ivaretar både egenproduksjon av energi, klimagassutslipp, og energi- og effektberegninger. Standarden kan brukes både på eksisterende enkle boliger og avanserte yrkesbygg med kompliserte tekniske systemer.
Den nye NS 3031 vil kunne bidra til å redusere bruken av strøm om gode beregninger også fører til oppvarmingsløsninger som er energifleksible, realistiske data basert på HVOR du bygger gjør det enklere å bygge optimaliserte anlegg. Dette sikrer at rørleggeren bygger riktige anlegg – det sparer oss for klimagassutslipp og gir mer riktige anlegg.
Vi anbefaler alle som beregner varmeanlegg å skaffe seg ny NS 3031, vedlagt til standarden er også de nye klimadataene for alle kommuner i Norge. Er du veldig interessert kan du også gå inn og se på klimadataene for “din” kommune på Zenodo sine sider. Standarden kan kjøpes hos Standard.no
NS 3031 komitéen ledes av Sylvia Helene Skar fra Asplan Viak AS og består av ressurspersoner med mange forskjellige interessert og innfallsvinkler, fra bransjeorganisasjoner (som RørNorge, VKE og NHO Byggenæringen), interesseorganisasjoner (som NOVAP/Norsk Fjernvarme), enkeltpersoner med særskilt kompetanse og myndighetene (som DIBK/NVE/ENOVA/NMBU/SINTEF).