Følger ungdommene fra ungdomsskolen

Lærling Markus Grefslie

Lærling Markus Grefslie trives kjempegodt i Askim & Mysen Rør, og har følt seg som en selvsagt del av arbeidsmiljøet fra han startet i bedriften.

– Jeg tror det er viktig at vi er synlige allerede fra starten av ungdomsskolen, for å følge ungdommene så de husker oss når valget skal tas, sier personalsjef Wenche Buer i Askim & Mysen Rør. Bedriften er nominert som Årets Lærebedrift 2021.

Årets Lærebedrift 2023: Nilsson Haras AS

Hvert år kårer RørNorge en av landets flotte lærebedrifter til Årets Lærebedrift.

Med høy score på alle kriteriene, og et ekstraordinert godt mangfold, var det Nilsson Haras som stakk av med tittelen Årets Lærebedrift 2023.

"Firmaet har skapt en kvalitetskultur blant lærlingene, og kan vise til flere vellykkede prosjekter hvor lærlingene er sterkt involvert. De er "synlige" både i nærmiljøet og fylket ellers. Dette er et aktivt firma med gode relasjoner til ungdomsskoler med karriereveiledere og videregående skoler. Bedriften stiller alltid opp på yrkesrelaterte prosjekter bl.a. på ungdomsskolenivå og i regi av fylkeskommunen (VGS-nivå). Dette har vært vellykket og noe eleven har stort utbytte av," skriver opplæringsleder Sverre Sandbraaten ved Rørentreprenørenes Opplæringskontor – Østfold.

Han roser den 135 ansatt-store bedriften for å legge mye arbeid i å lage et godt arbeids- og læringsmiljø, der lærlingene får alle muligheter til å nå alle kompetansemålene i læreplanen.

Skoler og messer viktige for bedriften

– Det er veldig hyggelig å bli nominert, og noe vi setter stor pris på, sier Wenche Buer, og legger til: – Først og fremst har vi som stor rørleggerbedrift mulighet til å gi lærlingene innblikk i hele rørleggerfaget. Det er et godt arbeidsmiljø her, og lærlingene blir inkludert på lik linje med de andre ansatte. De får også god oppfølging fra Sverre på opplæringskontoret.

– Jeg synes det er morsomt at Sverre nevner at vi er aktive ute på skolene og messer, for det har vært veldig viktig for oss i rekrutteringsarbeidet. Vi har veldig god dialog med skolene og aktører i nærområdet som arrangerer yrkes- og utdanningsmesser. Jeg tror det er viktig å være synlige allerede i starten av ungdomsskolen, så de husker oss når valget skal tas. Så vi gir dem litt input ved å fremsnakke faget hele veien. Det tror jeg har gitt resultater. Det er også veldig godt samarbeid med Sverre der. Vi er stort sett ute sammen med opplæringskontoret. Det synes jeg har vært skikkelig bra, og det tror jeg også Sverre har satt pris på. Det er noe med det å møte ungdommene der de er. Det blir en god kombinasjon i informasjonen som blir gitt. Sverre kan fortelle hvilke muligheter man har som lærling, og vi forteller om hvordan det er å være lærling hos Askim & Mysen Rør og hva vi kan tilby dem.

Alltid behov for rørleggere

Som mange bedrifter opplever, er det krevende å rekruttere fagpersonell. Dermed er lærlingesatsningen helt avgjørende for Askim & Mysen Rør, som også setter pris på å ansette lokale krefter – og å få inn ungt, friskt blod som tenker nytt.

– Det vil jo alltid være behov for rørleggere. Vi trenger påfyll til faget, det vil aldri dø ut. Det er veldig positivt, den trenden vi har sett i det siste, flere og flere søker seg til yrkesfag generelt, og med det blir det også flere som søker til rørlegger. Det er mangel på dyktige fagarbeidere, derfor trenger vi lærlingene!

Helt med på laget

– Jeg trives veldig bra hos Askim & Mysen. Det er veldig varierte arbeidsoppgaver og hyggelige og flinke folk både på kontoret og ute i felten. Jeg føler at jeg er med på laget selv om jeg "bare" er lærling, og det er veldig betryggende, sier lærling Markus Greffslie (19).

Han er lærling på andre året, og skal ta svenneprøven foran publikum under rørlegger-NM på Bygg Reis Deg i oktober.

– Oppfølgingen er veldig bra! Prosjektlederne tør å sette oss lærlinger også på oppdrag vi ikke har gjort før, og det er bra. Da lærer vi stadig noe nytt, og er godt rustet før svenneprøven, sier han.