– En inkluderende lærebedrift

Daglig leder Carsten Skottner Engh og lærling Simen Hjeldberg Nyheim i Porsgrunn Rørleggerforretning AS. Foto: privat.

Porsgrunn Rørleggerforretning AS er nominert til Årets lærebedrift 2021.

Årets Lærebedrift 2023: Nilsson Haras AS

Hvert år kårer RørNorge en av landets flotte lærebedrifter til Årets Lærebedrift. Med høy score på alle kriteriene, og et ekstraordinert godt mangfold, var det Nilsson Haras som stakk av med tittelen Årets Lærebedrift 2023.

"Porsgrunn Rørleggerforretning AS er flinke til å ta vare på sine ansatte og lærlinger. Lærlingene deltar på kurs og messer i samarbeid med opplæringskontoret. Bedriften tar ansvar og gjennomfører alltid opplæringen for sine lærlinger med god hjelp fra sin allsidige drift. Siste svenn fikk Meget Godt på sin svenneprøve. Bedriften er tett på sine lærlinger, som gir trygghet og flinke rørleggere. 

Også i rekrutteringsarbeidet er bedriften aktiv. De tar imot elver til YFF og samarbeider godt med skole og opplæringskontor. Bedriften har vært aktivt med Håndverkermessa og skolemesser med både lærlinger og ansatte på egen stand. Alltid med gode ambassadører for rørleggerfaget. 

Veksten i bedriften har kommet av satsing på egne ansatte og lærlinger i mange år. Bedriften har et mangfold, er inkluderende og bidrar til likestilling. Bedriften er nytenkende og godt rustet for markedet på både proff og privatmarkedet," skriver opplæringsleder Roar Aasen i Rørentreprenørenes opplæringskontor – Telemark.

Gi lærlingene et allsidig løp!

– Vi synes dette er veldig moro. Det er også gøy å se at det er så mange dyktige bedrifter som har blitt nominert, sier daglig leder i Porsgrunn Rørleggerforretning Carsten Skottner Engh. Han er også nestleder i Rørentreprenørene Norges styre, og har engasjert seg stort for rørleggerutdanningen og rørbransjen i en årrekke. 

– Vi tar imot utplassering av skoleelever, og når vi følger mange av dem allerede derfra og gjennom opplæringstiden sin i bedriften, ser vi at det er mange som fortsetter i bedriften vår. Vi synes det er spesielt moro at vi har fått gjennom flere fremmedspråklige som har blitt kjempeflinke rørleggere, sier Carsten. 

Porsgrunn Rørleggerforretning har butikk, egen våtromsavdeling med flisleggere og snekkere, egen eneboligavdeling, serviceavdeling for småjobber og prosjektavdeling som tar for seg større nybygg som eldresenter, leilighetskomplekser skoler og barnehager. 

Vi rullerer i våre lærlinger i avdelingene og det medfører at de unge får prøvd seg på det meste og blir veldig allsidige. Det er utrolig viktig.  

Viktig samspill med opplæringskontoret 

– Vår lærlingeansvarlig, Yngvar Engh, har veldig lang erfaring med å ha ansvar for mennesker, og har god kjennskap over alt som skal til skole og opplæringskontor. Han følger progresjonen til lærlingen og har et veldig godt samarbeid med opplæringskontoret, sier Carsten og legger til: 

– Dette samspillet er veldig viktig fordi det er mange ting en lærling skal gjennom. hvis vi følger systemet med Ifag og e-læring, så ser vi at det blir veldig flinke lærlinger. Man har full oversikt over de justeringene og tilpasningene som gjøres underveis, og en stødig hånd på rattet. 

– Viktig å glede seg til jobb

– Jeg har vært lærling siden august i fjor, og synes det har vært veldig bra. Jeg får gjort veldig mye, ikke bare det samme om og om igjen, og har blitt kompis med de jeg jobber med. Det er alltid lett å få hjelp hvis jeg trenger det, sier lærling Simen Hjeldberg Nyheim. 

Han har vært lærling hos Porsgrunn Rørleggerforretning siden august 2020, og fant seg raskt til rette i arbeidsmiljøet. 

– Det er så viktig å kunne glede seg til å gå på jobb hver dag, og det gjør jeg virkelig her!