Mester Rør (Bademiljø Kongsberg) er nominert til Årets Lærebedrift 2023

Daglig leder i Mester Rør (Bademiljø Kongsberg), Knut Søia Odden. Foto: Mester-Rør

– Siden vi begynte inntak av lærlinger har vi ikke hatt noen som har strøket på svenneprøven. Vi mener vi gir dem god faglig kvalitet og allsidig utdanning, og de får vært igjennom læreplan på en god måte, sier Knut Søia Odden, daglig leder i Mester Rør (Bademiljø Kongsberg).

I bedriften er det 21 ansatte, hvor 6 av dem er lærlinger. Både daglig leder Knut Søia Odden og prosjektleder Christian Bratlie, startet som lærlinger hos Mester Rør. Vegard Omholt startet i Roar Omholdt (som ble slått sammen med Mester Rør i 2011) da han var 16 år, og gikk den gangen opp til svenneprøve i det som het paragraf 20. Det blir nå 26 år i samme firma som utførende rørlegger. De siste årene har det også blitt tatt inn 3 jenter som lærlinger, der 2 av dem har bestått svennebrev, fått arbeidskontrakt og jobber i bedriften, og siste er lærling. 

Mester Rør bidrar for å sikre fremtidens kompetanse. Vi har alltid hatt mye fokus på å lære opp nye rørleggere, da vi ser et stort behov i bransjen for å selv lære opp de vi trenger. Vi har derfor tatt på oss 2-3 lærlinger hvert år i mange år, sier Odden og legger til: 

– Siden vi begynte inntak av lærlinger har vi ikke hatt noen som har strøket på svenneprøven. Vi mener vi gir dem god faglig kvalitet og allsidig utdanning, og de får vært igjennom læreplan på en god måte.

Christian Bratlie, ansvarlig for lærlinger og prosjektleder. Foto: Mester Rør (Bademiljø Kongsberg)

Lærlingene bruker Ifag, og vi har jevnlige møter med opplæringskontoret og følger deres oppfølging. Sammen med en instruktør og en fagansvarlig sørger vi for at lærlingene blir fulgt opp med de kursene de skal ha og trenger, sier Odden. 

– Vi forflytter lærlingene blant de faglærte rørleggerne for at de skal lære de ulike fagområdene av forskjellige rørleggere. De fleste lærlinger hos oss utøver flere oppdrag «alene» før svenneprøve med tilsyn eller kontroll.  

Lærlingene blir alltid invitert med på alle de sosiale og faglige arrangementer for firmaet. I fjor ble det arrangert stor festmiddagen i forbindelse med 30 års jubileumet vårt. Vi føler selv vi har en veldig fin og sammensveiset gjeng, der alle er inkludert, sier Odden. 

– Vi har alltid som mål å beholde lærlingene. Det er tross alt vi som former og lærer dem det de kan. Gjør vi en god jobb blir de flinke rørleggere. 

Knut Olav Garderhagen, lærling i Mester-Rør. Foto: Mester Rør (Bademiljø Kongsberg)

Vinner av Årets Lærebedrift kåres under Generalforsamlingen

Rørentreprenørene Norge ønsker å synliggjøre lærebedriftenes samfunnsverdi og samtidig løfte frem og gi honnør til de usynlige læremestrene. De siste månedene har vi derfor bedt om tips til dyktige lærebedrifter som fortjener tittelen Årets Lærebedrift.

En jury bestående av konsernsjef Jorunn Løyning i Allier Gruppen og Trond Hagen fra fjorårets vinnerbedrift Egeland Rør, samt to ansatte i administrasjonen vil kåre Rørbransjens beste lærebedrift 2023. Kåringen skjer på RørNorges Generalforsamling i Bodø 3. juni.