Egeland Rør er Årets Lærebedrift 2022

Faglig leder/lærlingeansvarlig Harald Arneberg og daglig leder Erik Markussen i Egeland Rør.

Faglig leder/lærlingeansvarlig Harald Arneberg og daglig leder Erik Markussen i Egeland Rør.

Med full pott i alle kategorier, ble sørlandsbedriften Egeland Rør Årets Lærebedrift 2022. En særs raus og tålmodig lærlingefilosofi sikret dem tittelen.

Årets Lærebedrift 2023: Nilsson Haras AS

Hvert år kårer RørNorge en av landets flotte lærebedrifter til Årets Lærebedrift.

Med høy score på alle kriteriene, og et ekstraordinert godt mangfold, var det Nilsson Haras som stakk av med tittelen Årets Lærebedrift 2023.

– At vi gikk helt til topps overrasket oss stort, og jeg er veldig stolt! Vi er allerede en attraktiv lærebedrift, og når vi nå har denne tittelen på oss, blir vi kanskje enda mer attraktive, sier daglig leder Erik Markussen i Egeland Rør.

Bedriften har vært en utdanningsanstalt på Sørlandet i en årrekke, og har i dag 140 utførende rørleggere hvorav 28 er lærlinger. Strykprosenten de siste tre årene ligger på 11 prosent, og samtlige lærlinger som strøk på første forsøk besto på andre kort tid etter.

– Vi pleier å si at vi får inn noen gode og noen enda bedre kandidater, og prøver å klargjøre alle frem til svenneprøven uansett, så lenge de har lyst til å jobbe med faget. Noen kommer tregt, men veldig godt når de bare har fått øvet seg mer enn de andre, sa Markussen til RørNorge i nominasjonsintervjuet.

Tålmodige og rause

"Vinneren er opptatt av at alle kan bli gode rørleggere. De viser meget stor raushet og tålmodighet ovenfor lærlinger. Trygghet er et stikkord som går igjen når daglig leder forteller om bedriftens lærlingefilosofi", ble det sagt om Egeland under kåringen på RørNorges generalforsamling 3. juni, i tillegg til:

"Med godt mangfold i bedriften, et rikholdig sosialt program og stort personfokus i tillegg til solid faglig oppfølging, er det en glede å tildele Egeland Rør prisen som Årets Lærebedrift 2022".

Tom André Gustavsen (prosjektleder i Årets Lærebedrift 2021, Gran VVS) og Jorunn Løyning (direktør i Allier Gruppen) hadde en omfattende jobb som dommere da de ni nominerte bedriftene skulle vurderes. Egeland var den eneste bedriften som fikk full skår ifølge vurderingskriteriene, og det var få poeng som skilte de andre nominerte, som alle lå i toppsjiktet.

Hver desember får alle lærlingene repetertregelverk og pensum fra VG2 i Egelandskolen. Dommerne la også dette til grunn i sin vurdering.

Fire bedrifter gikk til finalen under generalforsamlingen:

Vito Teknisk Entreprenør

Eiwa

GK Rør trøndelag

Egeland Rør

Tittelen er ingen hvilepute

– Vi gjør så godt vi kan og tar lærlingene på alvor. Vi vil ha lærlingene opp og frem, vi vil ha flinke folk. Lærlingene er fremtiden for bedriften, sier Markussen, og legger til:

– Vi skal fortsette å være en attraktiv bedrift for lærlingene, og jeg kommer til å vise at vi er Årets Lærebedrift 2022 når vi skal ut på skolene og rekruttere til høsten. Vi må bare fortsette å jobbe videre. Tittelen er ingen hvilepute, det er å jobbe ufortrødent videre og bygge bedriften videre stein for stein, og der er lærlingene en viktig brikke for oss.